Hvordan style balkong og uteplass?

Uteliv er fantastisk og noe vi mennesker har drevet med i all tid, de siste fem hundre årene kan man vel strengt tatt si at vi i tillegg har gjort det på en ganske så sofistikert måte. Og vi skal selvsagt ikke stoppe nå. Etter en lang og kald vinter er det helt nydelig å få muligheten til å være ute igjen. De som klager over varme dager kan mimre tilbake til de ukene med 20 kuldegrader i vinter. Jeg er klar for sommer!

En stor hage er min store drøm, men når man bor i byen får man ta med seg hagen opp på balkongen når man er så heldig og har det. Et ofte stilt spørsmål er hvordan man skal pynte en balkong, eller hva slags møbler skal jeg ha, og ikke minst potter? Jeg har ikke noe fasit på noe av dette, men jeg deler gjerne hvordan jeg tenker. 

Når det gjelder møblement til en liten balkong så tenker jeg at det er veldig greit at ting kan bruke på flere måter. Har man plass til to stoler og et lite bord så er det kjekt at man kan bruke stolene inne når man har ekstra gjester. Velg stoler som kan funke som ekstra stoler inne også. Har man en stor hage har man mest sannsynlig et litt større hus også og kan tenke litt annerledes. Jeg er ikke så opptatt at av at man skal sitte å spise middag på en liten balkong, men et lite bord til å ha glass og et lite lys på er hyggelig. For meg er det estetiske veldig viktig, det trenger ikke å være en campingplass på en liten balkong. 

Når vi tenker styling utenfor blomster og møbler så er min mening at man kan bruke de samme tingene man har inne. Det er ingen som sier at du må ha egne ting bare til balkongen. Har du en lyslykt inne du er glad i så tar du den med ut. Jeg setter mer enn gjerne ut Finn vasen min i krystall fra Hadeland glassverk en vakker sommerkveld. Putene har jeg sydd i samme stoff som stoler og gardiner på kjøkkenet så de kan få være der til høsten. hvis vi skal våge oss over på potteskjulere så er min mening at alt trenger ikke å være likt. Jeg elsker å blande stiler og farger, det gir liv og det er viktig på et lite sted. Pass på at det ikke blir dødt. Og samme regel har jeg på planter, litt miks og match. For å ikke få en balkong til å virke mindre enn det er (dette gjelder et rom også), så kan det hjelpe at ikke alt er samme art. hvis man liker litt orden kan man holde seg innenfor en farge sjanger for eksempel. Tepper og puter er også en selvfølge til de deilige sommerkveldene fremover. På en balkong skal man kunne ta en pause fra livet og bare nyte.

Jeg håper dere får mange deilige kvelder ute fremover! Pynt opp og nyt denne deilige tiden av året. Ha potter på gulvet og kasser som henger over rekkverket, ha noen planter som klatrer og noen som bare har store fine blomster!

 

LES OGSÅ:Første inntrykk, lært av Finn Schjøll!

LES OGSÅ: Rød herregård

LES OGSÅ: Dusty

LES OGSÅ: Opplev interiørperlen Rød herregård

LES OGSÅ:Loppemarked #love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#osloliving #levvakkert #vakrehjemoginteriører #vakrehjem #balkongliv #livetibyen #utetid #nytlivet #balkong #oslo #styling #blomster #sommersesong

Opplev interiørperlen Rød herregård

Rød herregård!

For et sted, og det er ikke bare hagen. Som jeg skrev i forrige innlegg så var hagen i seg selv verdt et besøk. Hagen er så nydelig at man burde ta seg en tur til Halden bare på grunn av den i seg selv. Når man først har kommet seg til Halden så er det jo selvsagt interessant å få med seg interiørene på Rød Herregård også. Og jeg var så heldig at jeg fikk lov til å ta bilder inne for å vise frem her. Kravet var at jeg ikke skulle forstyrre omvisningen, noe jeg er usikker på hvor godt jeg klarte.

Dette har gjennom tidene vært en påkostet gård. Her har det bodd folk med penger, og det synes. I forrige innlegg skrev jeg litt om den påkostede, nydelige hagen. Hvis man tenker på hagen som påkostet så er det bare å ta en titt inne. Interiøret er ikke bare preget av penger og dyr smak, men også Europas store trender og stilarter. Interiøret sier mye om hvilken plass en slik familie har hatt i samfunnet. Interiøret strekker seg fra et velfylt bibliotek som inneholder et av de første oppslagsverkene om verden fra opplysningstiden. Ballsaler, damesalongen, hallen, spisestuer og flere stuer. Man kan bare tenke seg hva slags liv som er blitt levd her.

Møbler og rom i alle stilarters kunster er representert her. Lysekroner og stoler i alle former og farger, dette er som en drøm. Jeg skulle virkelig ønske å få oppleve en kveld med festligheter her, bare tenk! Dette er et nydelig sted, og virkelig verdt en tur.

Jeg elsker det å få gå rundt å ta inn inntrykk og forestille meg hvordan livet har vært her.

På Rød herregård var jeg i tillegg så heldig at jeg fikk gå turen rundt i huset med vår skikkelig gode guide Marie Eriksen. Hun hadde historier fra hvert rom, og kunne mye om alt fra stilarter til generasjonsskifter i gårdens historie. 

Jeg har ikke tenkt å skrive om hvert enkelt rom, men nyt bildene og finn inspirasjon.
Og anbefalingen fra meg er å ta turen å se selv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#osloliving #museumstips #halden #østvold #turist #severdighet #interiør #historisk 

Rød herregård!

 

 

 

 

Etter en hel dag med champagne og feiring så får man ofte noen gode ideer. Forrige lørdag var selvsagt ikke noen unntak. Som de fleste var klar over var det prinsebryllup i England denne helgen. Og her hjemme ble det selvsagt feiret med champagne, gode venner og kanapeer. Og vår veldig gode ide denne gangen var å besøke Halden i Østfold, målet var selvsagt Rød herregård.

For et vakkert sted. Jeg kjenner på lysten på en hage når jeg kommer til et sted som dette. Når jeg skriver hage mener jeg jo selvsagt et parkanlegg og det er jo akkurat det jeg drømmer om. Tenk tilbake på den tiden der man vandret rundt her og det ble sett på som en heldags syssel. 

Rød herregård har en lang historie og mye er tatt godt vare på. Når man seiler inn (om man er så heldig) mot Halden så skimter man en fantastisk gård oppe i landskapet, noe som gir stor mening med tanke på at dette var en gård som startet med trelast. Denne gården har vært preget av mennesker med penger og en god plassering i samfunnet. Den historien kan man lett lese seg opp på mange steder, det jeg ønsker å formidle er hvor mye vakkert man kan oppleve med bare en liten kjøretur ut fra hovedstaden (eller fra andre kanter). Her er det oppe for omvisning hele sommeren både inne og ute. Det ligger en hyggelig kafe og fine benker og god utsikt til alle kanter. I hagen kan man også bare vandre rundt og ta imot inntrykk helt på egenhånd eller man kan få en guidet omvisning. Jeg gjorde selvsagt begge deler og angrer ikke på omvisningen. 

Hagen har forskjellige typer anlegg og er preget av historien og hva som var populært i datidens Europa. Dette er en fantastisk perle, både av dufter og billedlige inntrykk. Det er et fantastisk barokk anlegg, selvfølgelig sentrert ut fra hallen. De strenge rette linjene med busker som er formet og klipt til. Det er fantastisk å se hvordan man har tilpasset seg de forskjellige stilartene og klart å tilpasse seg det norske terrenget. En barokkhave er som regel flat med helt rette linjer, Rød herregård ligger strengt tatt i en skråning (for å dra det litt langt:) Det er så nydelig det er å se hvordan de har klart å ta vare på det grunnleggende av barokken og allikevel bruke det her. Denne delen av hagen går videre til flott utsiktspunkt med nydelige trær og busker i alle farger og lukter. Nederst i hagen ligger et vakkert lysthus med porselen serviser og vakre møbler, man kan se for seg hvordan det har vært. I alle detaljer synes det at dette er et sted som har kostet penger. Så kan man vandre videre rundt i den engelske hagen og se villheten og alt det som det skulle være. Nydelige trær og ikke minst den fantastiske rosehagen! Sjekk bildene og dra innom en tur. 

I tillegg var jeg så heldig å få bilder av interiørene inne, som jeg gleder meg til å vise til dere litt senere!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#levvakkert #vakrehjem #rødherregård #tips #turtips #turisme #historie #norskhistorie #Halden #Østfold #herregård #barokkannlegg 

Dusty

 

Interiørmessen “Ditt hjem 2018”!

Jeg var så heldig å bli invitert av Maison interiør til å være med på disse foredragene på Folketeateret her i Oslo i år. Det var bøtter av inspirasjon å finne her, fine kreative personer og virkelig flinke mennesker. Inspirasjonen var til å ta og kjenne på. I dag har jeg lyst til å dele et av innleggene mine fra denne dagen.

Jeg møtte to fantastiske damer som på alle måter ser på miljøet rundt seg, og bruker det i sin jobb med farger og inspirasjon. Farger er noe mange kan syntes er vanskelig å bruke, og da er det bare å skaffe seg litt inspirasjon nå!

“Dusty” heter boken og “Tidløse fargevalg” er undertittelen. Dette er helt nydelig. Maria Horgen og Jorunn Tharaldsen er de to bra damene som har laget den. De skriver selv: 

Med denne boken ønsker vi å vise sammenhengen mellom norsk natur, norske tradisjoner og våre moderne norske hjem. Den er først og fremst synlig gjennom fargene. Vi har jobbet med interiør i mange år og sett trender komme og gå. Vi har lagt merke til at gjennom trend og tid flyter de støvete fargene, de er tidløse, evige og bærere av vår av vår felles historie. 

Dette er inspirasjon på sitt beste. Vi får et nydelig innblikk av farger som har overlevd tidens tann, og en lærdom om hvordan man kan bruke farger og hente inspirasjon. Her er det blitt gjort mye jobb og dette fascinerer meg noe voldsomt. Jeg ble helt forelsket når de kom på scenen og begynte å prate, hvordan de har gått inn i et historisk hjem som nesten ikke har vært rørt på 70 år – og blitt inspirert.

Noe av det som griper meg er nettopp dette; hvordan de klarer å “bryte” ned et gammelt interiør og bruke akkurat de samme fargene, bare på en litt annen måte i et helt nytt bilde. Jeg er veldig fascinert av historiske interiører og det å få se hvordan de samme fargene fungerer på en ny måte. Men at det likevel er tatt godt vare på i et mer moderne element er fantastisk. Et av de beste eksemplene må være hvordan man kan bryte ned fargene i en marmorplate og lage et helt interiør basert på disse fargene. For ikke å snakke om fargepaletten i Oslo rådhus. 

Det stopper selvsagt ikke med historiske interiører. Vi tar en liten tur ut i naturen. Hvis man lurer på om to farger passer sammen, så gå ut i naturen og se. I naturen finner man alt av farger og de står sammen, og det er vakkert. Budskapet er selvsagt å ta naturen inn, og da mener man ikke nødvendigvis kongler og mose, men fargene. Det er vakkert når man ser et hvitt dyr ute i naturen blant rød lyng og grønne trær. I bakgrunn skimter man det blå fra himmelen. Det å se hvordan de har kombinert og stylet disse fargene i et interiør er magisk.

Turen over Femunden på høsten, var bare vakker. Alle fargene som blir så intense som de kan bli og fortsatt være i den Dusty paletten”. 

Tenk på all inspirasjonen man kan få i naturen. 

Jeg ønsker at denne boken skal inspirere folk til å bruke mer farger i hjemmet sitt, til å hente inn naturen og ta vare historier og tradisjoner, skriver Maria Horgen. 

Dette er helt nydelig skrevet og musikk i mine ører. Jeg må også legge til hvor vakre bildene i denne boken er, og all kred til Jorunn Tharaldsen som har tatt alle bildene i denne boken. Dette er virkelig blitt min nye yndlingsbok og inspirerer meg. Det er ingen faktabok, men er ment for å inspirere og der treffer den blink. Jobben har vært stor. De har reist rundt på innland, strand og besøkt historiske gamle bygg og eiendommer. Dette ved siden av full jobb. Dette er mennesker som brenner for dette. Det elsker jeg og det synes på boken. 

Til slutt måtte jeg (dum som jeg er) spørre om hva som var favorittbildene og -historiene i boken. Som vi alle har forståelse for så er det vanskelig å nevne tre favoritt “prosjekter” når man har lagt ned så mye tid på alt.

Maria sier at boken er en helhet med mange fine opplevelser. Jorunn avslører likevel at Vigeland-museet, damesalongen på Gimle og Barokksalen på Linderud gård har vært litt ekstra spesielt.

Det har jeg ekstremt god forståelse for, for meg måtte man dratt ut av disse rommene.

Disse to fantastiske damene har også gjenskapt tapeter fra enkelte av stedene de har vært og lekt seg.

Du får kjøpt både boken og tapetene på eske interiør!

Dette er en virkelig varm anbefaling og det er ikke sponset. 😉 Sjekk ut et lite utvalg av hva dere kan vente dere!

 

 

Maria & Jorunn, stylist og fotograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#osloliving #levvakkert #vakrehjem #eskeinteriør #Dust #fargevalg #støvete #levmedfarger #velgfarger #interiør #natur #inspirasjon #bok #interiørbok 

Ja vi elsker! Tips til borddekking!

Overdådig er kanskje et av de ordene mange vil bruke om min stil. Det lever jeg veldig fint med, jeg liker når det er litt mye. Det er godt å ha litt “kaos” å feste øynene på. Uansett så er det på tide med litt virkelig 17. Mai inspirasjon og jeg starter alltid med borddekking. Det er mange tradisjoner i de forskjellige hjem knyttet til denne dagen. Det er mange måter å feire 17. Mai på, man kan ha bufe eller dekke bord og sende mat rundt, begge er fantastiske løsninger og man kan vurdere hvor mage som kommer. Dette er en festdag for min del og man skal nyte den.

Jeg synes det er gøy å gjøre litt mye ut av det når jeg først skal dekke et bord. Her er hvordan jeg gjør det, man legger selvsagt på duken først (17. Mai tar man frem damasken etter bestemor). Det neste du gjør er å sette på tallerkner og bestikk, og ja det er gøy å grave litt inn i skapene og finne frem noe av det som ikke blir brukt så mye. Når alt av serviser og glass står klart så har du god kontroll over hvor mye plass det er igjen på bordet til selve pynten. Jeg starter alltid med det høyeste på midten og gjør det lavere utover bordet. Neste skritt er å sette frem lysestaker, så vaser og blomster i forskjellige høyder. Jeg liker når inntrykket blir litt sentrert. Dette er slik jeg liker å dekke et bord.

Jeg vil også gjerne legge til at man er ikke nødt til å ha blomster i rødt hvitt og blått. Jeg liker å bruke det jeg har. Plukk gjerne noen fine grener i hagen eller som jeg gjør, jeg putter eføy på midten som vanligvis står på skapet. Til de små vasene rundt omkring er det helt innenfor å bruke opp restene etter den grønne buketten som stod i stuen. Vasene og lysestakene behøver ikke å være like, jeg mikser og trikser med vaser fra blaafarveverket og boblen fra Magnor glassverk, dette gir liv. Selvsagt er det hyggelig med noen flagg på bordet og der får man tatt igjen litt av de nydelige fargene denne dagen innebærer. For meg er 17. Mai en dag du tar frem det fineste du har og nyter dagen med fine mennesker! Hipp hipp hurra!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#osloliving #levvakkert #vakrehjem #nytlivet #hipphipphurra #Norgeirødthvittogblått #javielsker #17.Mai #dekketbord #hvordandekkeetbord? #borddekking 

Mai, tradisjoner, skjønn og mild!

 

 

Endelig er denne fantastiske og nydelige måneden her, måneden i mitt hjerte. Mai har kommet og vi har allerede rukket og komme godt inn i den. Som tidligere nevnt (sikkert tusen ganger) er 17. Mai min favorittdag i året. Det er ikke bare det som er godt med denne måneden, men folk våkner til live igjen og for første gang på lenge er det andre mennesker enn hundeeiere ute i parken. Det blomstrer og spirer i alle kanter, og jeg må innrømme at det er regelrett deilig å klø litt i øynene igjen. Jeg nyser og sluker store mengder allergitabletter, men solen er på plass.

Bjørken i bakgården blir fyldigere for hver dag og fuglene synger. Tradisjonsrike festdager står for tur og bunaden kan endelig bli tørket støv av igjen. Min tilhørighet er nok til den kategorien av mennesker som trenger å ha noe å gjøre hele tiden. Du vet de som ikke klarer å sitte stille, men lengter etter å slappe av. Det kan hende at det nettopp derfor Mai er en så god måned for meg. 17. Mai frokost skal arrangeres i tradisjons tro. Sølvtøyet skal skinne, flagg skal strykes og menyer må planlegges. Jeg er selvsagt i full gang. 

Det beste av alt er nok fortsatt den deilige følelsen av varmen som kommer mot deg ute: På vei hjem fra jobb orker du å stikke innom en Fretex butikk for å lete etter skatter uten å være redd for at vinterjakken din skal velte hele hyllen. Og ikke minst den deilige følelsen av å åpne alle vinduene når du kommer hjem fra jobb for så å gå en tur med hunden (i bare genser). 

Dette er måneden for en real folkefest og hundre ting som skjer ved siden av, nye prosjekter og nye samarbeid. Jeg håper noen andre også er like glad for denne deilige måneden som det jeg er! 😉 

LES OGSÅ: SY putetrekk selv!

LES OGSÅ: Påske, vårens første tegn!

LES OGSÅ: Kongelig intervju i hjemmet!

LES OGSÅ: Boutiqe 1854, en hyggelig lørdagshandel!

LES OGSÅ: Fargerik lunsj! #nyt livet

LES OGSÅ: Menneskets og min beste venn!

LES OGSÅ: Ut med plast!

LES OGSÅ: Rokokko DIY!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#osloliving #levvakkert #vakrehjem #interiør #interior #interiormagasinet #17.Mai #Mai #tradisjon #tradisjonsrikt 
 

Første inntrykk, lært av Finn Schjøll

 

 

I år har jeg prøvd å være litt økonomisk med verandakassene, og det er selvsagt konsekvensen av at pengene kan ha blitt brukt på andre ting på forhånd. Jeg har skrevet en del om hvordan man kan bruke penger fornuftig og gjøre ting selv, noe jeg står inne for. Dessuten er det veldig gøy å gjøre ting fra bunn av og se hele prosessen selv. 

Det er noen unntak og et av det jeg tenker på nå er inngangspartiet. Her skal det for Guds skyld ikke spares. Hvis det er et sted du skal bruke litt ekstra ressurser så er det inngangspartiet. Det er ikke her vi skal spare pengene. Som Finn Schjøll sier: sett den største og vakreste buketten i gangen, det er akkurat der folk gjør seg opp en mening om hva de synes resten av hjemmet. Det samme gjelder selvsagt ved inngangspartiet. Det handler om førsteinntrykk. En Grand opening! 

Jeg har ingen hage (et litt sårt tema), men jeg er virkelig heldig å har et fantastisk inngangsparti som ble designet for 100 år siden. Jeg kan virkelig ikke ta kred for det, men jeg har et godt utgangspunkt for hva jeg kan få til av det. Siden jeg ikke har en hage så er jeg nødt til å ha noen skikkelig krukker med deilige blomster i. Jeg har valgt enkle krukker og har latt blomstene få skinne. Jeg skulle gjerne hatt noen lekre urner, men vi er åtte leiligheter og enkelte synes det blir litt mye. Man må ta litt hensyn til andre (i noen tilfeller). 

Det er ekstremt mye fint å velge i når man skal velge blomster, jeg har gått på en smell noen ganger tidligere. Enkelte blomster krever en del vedlikehold og stell, noe som kan gå litt hus forbi i hverdagen her. Det er ikke noe som er styggere enn krukker med ødelagte blomster som ikke er tatt vare på. Derfor har jeg tatt et litt smartere valg i år (tror jeg). Hortensia og eføy er årets utkårede til krukkene. Dette er planter jeg liker veldig godt, de er lettstelte og klassiske. Nå håper jeg på noen lekre krukker som ikke trenger så mye oppfølging som varer frem til høsten!

LES OGSÅ:Loppemarked #love

LES OGSÅ: Det å være gnien!

LES OGSÅ: Bursdag, jul og sommerferie på en gang! 17 mai!!

LES OGSÅ: Bypåske er hverdagen velkommen?

LES OGSÅ: SY putetrekk selv!

LES OGSÅ: Påske, vårens første tegn!

LES OGSÅ: Kongelig intervju i hjemmet!

LES OGSÅ: Boutiqe 1854, en hyggelig lørdagshandel!

 

 

 

 

#osloliving #levvakkert #vakrehjem #hortensia #blomster #blomsterkasser #grønnglede #eføy #inngang #førsteinntrykk #styling #dekorasjon #oppsats #snart17.Mai